Reisverslag Zuid-Afrika

2 oktober 2015 | Stellenbosch

Wauw! We zijn gewoon in Zuid-Afrika!! Na 12 vlieguren, 1 tussenstop, 2 films (Michel keek er iets meer) en 5 uur slaap (Michel sliep iets minder) zijn we geland in Kaapstad. Mila heeft het weer fantastisch gedaan tijdens de reis, ze kreeg zelfs complimenten van een vrouw die aangaf dat ze Mila zo’n lief meisje vond tijdens de vlucht. In tegenstelling tot een ander meisje van haar leeftijd die tijdens de vlucht naar Londen zich behoorlijk had laten horen. Mila vermaakte zich ook prima met wat speelgoed, de I-pad en het entertainment systeem. Uiteindelijk heeft ze nog 7,5 uur geslapen, niet slecht voor zo’n lange vlucht!

Op het vliegveld in Kaapstad hebben we gelijk de huurauto opgehaald. Het links rijden is best even wennen, maar op zich goed te doen. In een half uur waren we op onze eerste bestemming: Knorhoek Country Guesthouse in Stellenbosch. We waren nog behoorlijk moe van de reis, dus we zijn alleen gaan lunchen bij een heel leuk tentje in Stellenbosch en verder hebben we het rustig aangedaan. Aangezien we op een wijnboerderij verblijven hebben we natuurlijk al wel de witte en rode wijn geproefd van Knorhoek. 😉 Die staat hier gewoon in de koelkast bij de receptie en is te koop voor 60 rand per fles , oftewel 3 euro! :-)

   

   

  

  

  

3 oktober 2015 | Bikes n Wines

Vol goede moed vertrokken we vanochtend naar de Bike Shed waar we de Bike en wine Tour zouden doen. De vage route beschrijving die we van de reisorganisatie hadden gekregen hadden we thuis gelaten, want we wisten de straatnaam. Dus…  20 minuten te laat kwamen we uiteindelijk verhit aan op de juiste bestemming. Een beetje slecht aangegeven dus, maar gelukkig zijn we hier in Zuid-Afrika en is te laat komen helemaal niet erg, haha! 
 We hebben een geweldige route gefietst, voornamelijk off road en zowat dwars door de wijnvelden. Het was af en toe best pittig, maar Mila heeft daar gelukkig geen last van gehad, want die zat vrolijk zingend in haar fietskarretje achter Michel zijn fiets. Het is bizar hoeveel wijnhuizen er zijn, overal waar je kijkt zijn wijnvelden. En als je wil kan je heel de dag door wijnproeven. We zijn uiteindelijk bij 2 wijnhuizen (Lovane en Vredenheim) geweest en een brandy distilleerderij (Van Ryns). Die laatste was een super mooie locatie, maar we houden het toch liever bij de wijn. 😉

De dag afgesloten bij Spier, uiteraard weer een wijnhuis! Wat een mooie locatie is dat zeg, daar zou je je heel de dag wel kunnen vermaken zo groot is het. Een mooie afsluiting van een heerlijke dag!

   
  

  
 

4 oktober 2015 | Hermanus en Heidelberg

Wat hebben we het hier toch goed! Vanochtend lieten we het mooie Stellenbosch achter ons en vertrokken we naar Heidelberg. We besloten de whale watching route te nemen naar Hermanus, een behoorlijk stuk om, maar wat was het de moeite waard! In Hermanus zagen we verschillende walvissen voor de kust zwemmen, zo ontzettend gaaf! En om de ervaring helemaal compleet te maken was er een walvis die wel 7 keer uit het water sprong. Zo mooi dat Ester spontaan begon te klappen alsof het een Dolfinarium show was, haha!

Rond 17.00 uur kwamen we aan bij Skeiding Guest farm en kregen we een warm welkom van onze gastvrouw. Wat een geweldige plek is dit zeg! We hebben hier ons eigen huisje met woonkamer, keuken, badkamer en 2 slaapkamers. Buiten bevindt zich een veranda met een fantastisch uitzicht. Voor Mila is hier een zwembadje en vlakbij ons huis een speeltuin met trampoline. Maar helemaal blij is ze met de 2 honden en een poes die hier rondlopen. Die vindt ze helemaal geweldig!

Terwijl wij de spullen uit onze auto pakten stookte de gastvrouw alvast het vuur van de openhaard op, want er stond een braaipakket voor ons klaar. Om 18.30 uur werd deze bij ons huisje gebracht, wat een luxe! Voor Mila werd een kipschnitzel gemaakt en wij kregen een heerlijk stuk struisvogelbiefstuk. Wat een verwennerij!

Mila ligt ondertussen op bed en Terwijl we voor onszelf een glas port inschenken die we van Skeiding hebben gekregen, vult de nacht zich met duizenden sterren en horen we op de achtergrond het geluid van krekels. Proost!

   
 

5 oktober 2015 | Struisvogels

Vanochtend letterlijk vroeg uit de veren, want we gingen met de boer mee in zijn ‘bakkie’ het land op om de struisvogels te voeren. Helaas heeft hij nog maar een stuk of 20 struisvogels, want door de vogelgriep is het heel moeilijk om struisvogelbiefstuk te exporteren. We hebben een uurtje rondgereden over zijn land en we hebben gezien hoe de honden de schapen bijeen drijven. Tijdens de rit raakten we aan de praat met een ander stel uit Rhoon, ook zij hadden de reis geboekt via Riksja. En hoe bizar kan je het krijgen, maar tijdens het gesprek kwamen we er achter dat we 5 jaar geleden op hetzelfde tijdstip in Costa Rica waren en dat we met elkaar de dolfijnentour hebben gedaan. Ze kwamen ons al zo bekend voor, echt zo toevallig!

De rest van de dag hebben we het rustig aan gedaan. In de ochtend heeft Mila gespeeld met een Koreaans meisje van 9 jaar en in de middag kwam er een tweede Mila in het huisje naast ons. Oftewel nog een blond Nederlands meisje van dezelfde leeftijd. Ze waren gelijk dikke vriendinnen en wilden gelijk bij elkaar eten en slapen. Heerlijk hoe makkelijk dat gaat!

   
  

  
 

6 oktober 2015 | Plettenberg Bay

Vanochtend afscheid genomen van een geweldige plek. Mila kon nog even spelen met haar nieuwe vriendin Sophie terwijl wij aan het inpakken waren, maar uiteindelijk moest ook zij afscheid nemen.

Via de Garden Route zijn we naar Plettenberg Bay gereden. We verblijven weer op een geweldige plek net buiten Plettenberg. Dit keer zitten we in een Resort, The Dunes genaamd. We hebben een heel huis tot onze beschikking met 2 verdiepingen. Niet gek! :-) Als we het bos achter ons huis doorlopen komen bij het privestrand uit. Ook hier is het weer een plaatje!

En laten we vooral Mila niet vergeten, die vermaakt zich hier niet alleen op het strand maar ook in de tuin van het resort waar een speeltuin is met springkussen en trampolines. Ze heeft het hier maar zwaar. 😉

7 oktober 2015 | Tsitsikamma

Hup weer in de auto vanochtend, want we gingen naar Tsitsikamma. We waren van plan om de route van 3 km te wandelen naar een waterval, maar toen we op de informatiefolder zagen dat je daar gemiddeld 3,5 uur over doet, hebben we die maar overgeslagen. Uiteindelijk hebben we de wandeling van 1 km gedaan naar de hangbrug. En met het tempo dat Mila liep waren we blij dat we deze route hadden gekozen, haha! Het was op zich een mooie route om te lopen, alleen we hadden er eigenlijk iets meer van verwacht. Ach, we hebben ons in ieder geval weer vermaakt.

  
Rond 16.00 uur zijn we nog even naar het strand gegaan. Er gingen net 2 gezinnen weg, dus we hadden het rijk voor ons alleen!

   
  
8 oktober 2015 | Dolfijnen en walvistocht

Omdat Ester niet genoeg kan krijgen van de walvissen, hebben we toch nog een walvistocht geboekt bij Ocean Safaris. Om 9.30 uur vertrok onze boot en gelukkig waren we deze keer ruim op tijd. We waren nog een beetje bang dat Mila zeeziek zou worden, maar die viel halverwege de tocht van enthousiasme in slaap, haha! We moesten ook een behoorlijk stukje varen voordat we überhaupt iets zagen, maar ons geduld werd uiteindelijk beloond door een grote groep dolfijnen. Erg leuk om te zien! Daarna gingen we nog verder de zee op en even waren we bang dat we geen walvis meer zouden zien. De kapitein vertelde ons namelijk dat de laatste jaren het aantal walvissen bij Plettenberg behoorlijk was verminderd. Maar… we hebben er 1 gezien! Dit keer een andere walvis dan bij Hermanus, nl de Southern Right Whale. En ook al was het er maar 1, het was echt super gaaf om hem van zo dichtbij te kunnen zien! Op zo’n 10 meter afstand zwom hij naast onze boot en af en toe liet hij zich boven water zien. Mila was gelukkig weer wakker en vond het erg leuk om de walvis te zien, al was ze wel lichtelijk teleurgesteld dat de walvis dit keer niet gedag zwaaide (een sprong maakte) zoals in Hermanus.
Op de terugweg hebben we geluncht bij Berlin, een pub vlakbij ons resort. Voor het eten hoef je er niet naar toe, maar de speeltuin is hier weer fantastisch! We verbazen ons sowieso over de kindvriendelijkheid van de restaurants hier. Langs de weg bevinden zich veel eettentjes met speelfaciliteiten, echt ideaal!

De rest van de dag rustig aan gedaan. Helaas kwamen de wolken tevoorschijn, dus we zijn niet meer naar het strand gegaan. 

   
     

9 oktober 2015 | Addo Elephant Park

Na een week in de Westkaap, zijn we nu aangekomen in de Oostkaap. We zijn weer vroeg in de ochtend vertrokken, zodat we rond 12.00 uur in Addo zouden zijn. Dit werd uiteindelijk iets later, omdat we nog even boodschappen hebben gedaan bij de Spar. We hebben hier nog niet veel boodschappen hoeven, maar de supermarkten zijn hier erg netjes en goed, een beetje Amerikaans. We halen verse broodjes en beleg en gaan weer op pad. 
Zoals de naam al zegt staat Addo dus bekend om zijn olifanten en terwijl we nog buiten het park rijden zien we aan de andere kant van het hek een grote kudde olifanten met baby olifanten voorbij wandelen. Yeah! De olifanten vinken we gelijk van ons lijstje!

Maar we willen natuurlijk meer. Na een kleine lunch stappen we dus weer in de auto en rijden we het park in. We worden al vrij snel getrakteerd op nog meer olifanten, eentje steekt zelfs op zijn gemak de weg over en loopt tussen 2 auto’s door. Als we verder rijden zien we oa. zebra’s, kudu’s, buffels, wilde zwijnen, schildpadden, een slang, struisvogels en springbokken. Uiteraard zijn we ook op zoek naar leeuwen en luipaarden, maar de kans is klein dat we die hier gaan zien. Het park is nl een van de grootste van Zuid-Afrika en het aantal leeuwen en luipaarden is erg klein. Maar wie weet, we hebben nog 3 dagen! 😉

   
  

 
10 oktober 2015 | Addo

Om 7.30 uur zaten we alweer in de auto om op zoek te gaan naar de dieren in Addo. We rijden een uurtje en zien vooral weer veel kudu’s, zebra’s en wilde zwijnen. Na de korte rit gaan we ontbijten en daarna stappen we weer in de auto om naar de zuidkant van het park te rijden. Mila vind het erg leuk om de dieren te zien, al vergt het wel veel geduld van haar. Ze valt dan ook een paar keer in slaap. Helaas zien we dit keer niet veel dieren omdat het behoorlijk is gaan waaien. De dieren zoeken daardoor beschutting in de bosjes, omdat ze denken dat er gevaar dreigt.

In de middag zijn we weer terug en we brengen een groot gedeelte van de tijd door bij de drinkplas bij het restaurant. Daar komen toevallig 2 olifanten voorbij. Mooi om te zien!

11 oktober 2015 | Addo

Wat een gave dag was dit! Omdat Mila nog geen 6 jaar is mag ze nog niet mee met de game drives. Daarom ging Ester alleen mee met de Sunrise Game Drive. Om 6.00 uur reed de wagen al het park in en al vrij snel werd het eerste dier gespot, de spotted hyena. Met de camera van Michel op schoot probeerde Ester het beest op de foto te krijgen. Achteraf bleek dat ze nog had kunnen inzoomen, maar dat was ze na de spoedcursus van de avond ervoor alweer vergeten. Maar goed, hij is gespot! 

De tour ging verder om wat meer roofdieren te vinden en daar was hij…. De leeuw!!! Wat een machtig beest!! Hij kwam behoorlijk dichtbij, dus Ester hoefde hierbij niet in te zoomen om hem op de camera te krijgen. Er leven maar 8 leeuwen in Addo, dus de kans is klein dat je er 1 tegen komt. De gids vertelde dat ze de leeuw maar 3 a 4 keer per week tegen komen. Wat een geluk! :-)

Na het ontbijt zijn we nog een keer met z’n drieën het park in gegaan. De leeuw liep blijkbaar nog steeds rond, maar hij was te ver weg om hem te kunnen zien. Mila vind het spotten nog steeds prachtig, al is ze er na een uurtje wel weer klaar mee. Daarom doen we een klein rondje en gaan we in de middag naar het zwembad. 

Rond 16.00 uur stappen we weer in de auto om ons laatste rondje in Addo te doen. We komen ontzettend veel olifanten tegen en we zien ook nog een Black Backed Jackal. Terwijl we weer naar de uitgang rijden worden we nog verrast door een kudde olifanten die met zonsondergang de weg oversteken. Een prachtig plaatje! We staan er vlak voor als blijkt dat ze niet de weg oversteken, maar de weg volgen en onze kant op komen. We rijden langzaam in z’n achteruit, maar als de voorste olifanten beginnen te rennen draaien we ons toch maar zsm om. Wow, wat een ervaring! Uiteindelijk gaan ze de weg weer af en met het hart in onze keel rijden we weer terug. De olifanten maken het ons alleen niet makkelijk, want blijkbaar kwam de leider van de groep er nog achteraan, dus hup weer in z’n achteruit. Zo’n beest wil je nl niet tegen je auto aan hebben. Nog net op tijd reden we het park uit, terwijl de adrenaline nog door onze aderen stroomt. Mila heeft blijkbaar nergens last van en zegt: ‘dit was echt leuk hè!?’ Ja Mila, dit was zeker leuk! (En ook een beetje spannend ;-))

12 oktober 2015 | Knysna

Ons avontuur in Addo zit er weer op en via de N2 rijden we weer terug naar Knysna. Onderweg stoppen we om een broodje te eten bij de Storms River Mouth Bridge en we besluiten om nog een bezoekje te brengen aan Monkeyland voordat we in onze nieuwe accommodatie aankomen. Met een gids lopen we zo’n 3 kwartier door het park terwijl de apen boven ons van tak naar tak springen. Al deze apen zijn gered en krijgen hier een beter leven. Een leuke stop!

Voor de komende 2 nachten zitten we in Bamboo Guest house, het lijkt wel alsof we hier midden in de Jungle zitten. Best apart, maar het heeft ook wel wat. De mensen zijn hier in ieder geval weer super vriendelijk! Helaas hebben we voor de eerste keer bewolking hier, dus we gaan in de gemeenschappelijke ruimte zitten om een spelletje Uno te spelen. We raken aan de praat met een ander stel uit Nederland die ook in de buurt van Johannesburg hebben gezeten en zij vertellen ons hoe gaaf de game drives daar waren. Hmm… Onze vakantie is nog niet eens afgelopen, maar het begint alweer te kriebelen… Misschien toch nog een keer terug naar dit prachtige land als Mila oud genoeg is om mee te gaan met een echte game drive? Wie weet!

   
 13 oktober 2015 | Knysna

Geen plannen vandaag, dus we zijn rustig gestart met een ontbijt. Omdat het zonnetje begon te schijnen besloten we om naar het strand in Buffelo Bay te gaan. We hadden ons alleen een beetje verkeken op de afstand, dus toen we er eenmaal waren lag Mila alweer in coma achterin de auto en was de zon verdwenen. We zijn toen maar de andere kant op gereden richting Knysna Elephant Sanctuary. Op zich hebben we wel genoeg olifanten gezien voor deze vakantie en eigenlijk houden we niet zo van dit soort dingen, maar we hoopten dat Mila het leuk zou vinden. In de Elephant Sanctuary kan je de olifanten nl zelf voeren en een stukje met ze lopen. Mila vond het wel leuk, maar het speeltuintje wat er bij hoorde vond ze net zo leuk. Wij daarentegen vonden het vooral geldklopperij en lopende band werk. Binnen een paar minuten moet je je emmer met fruit leeg hebben, zodat alle olifanten tegelijkertijd klaar zijn. Daarna loop je met ze mee in het veld en kan je met ze op de foto. Vervolgens ben je binnen een half uur weer bij het beginpunt en is het afgelopen. Absoluut geen aanrader! Natuurlijk is het voor een goed doel en zijn deze olifanten opgevangen omdat ze wees waren, maar wij zien ze liever in de natuur.

14 oktober 2015 | Naar de haaien!
De wekker ging weer vroeg vandaag, want om 9.15 uur worden we in Mosselbaai (1,5 uur van Knysna) verwacht om te gaan duiken met witte haaien. Iets wat al heel lang op het verlanglijstje van Michel stond. Met zo’n twintig mensen zitten we op een boot en na 10 minuten varen zijn we al bij het ‘seals rock’. Een grote rots voor de kust, die helemaal vol zit met zeehonden. Een goede plek natuurlijk voor de haaien. 

Na een kleine instructie wordt de kooi in het water gegooid en beginnen ze met het lokken van de haaien. Aan een touw zitten 2 grote vissenkoppen, waar de haaien op af moeten komen. En dat doen ze ook! Met 5 andere mensen stapt Michel gehuld in een wetsuit de kooi in om de haaien te bewonderen vanuit het water. Ester bekijkt ze liever vanaf de boot, dus die wordt weer ingehuurd als fotograaf. Samen met Mila kijken we hoe papa de haaien trotseert vanuit de kooi. Mila vindt het erg leuk om naar ze te kijken, maar erg onder de indruk is ze niet. Met een zakje chips staat ze naar de zee te turen alsof ze op haar gemak naar de film Jaws zit te kijken. Terwijl Michel vanuit het water kreten van vreugde slaakt, staat Mila K3’s ‘Afrika tot in Amerika’ te zingen. Zo grappig om te zien dat een kind dit soort dingen totaal anders beleeft!
Na ons haaien avontuur hoeven we nog maar een half uur te rijden naar Albertinia. We zitten hier in de Garden Route Game Lodge, een privé reservaat waar we in de avond en ochtend een Game Drive krijgen. Het uitzicht is hier weer prachtig! We kijken uit op het park en met een beetje geluk zien we nog wat wildlife voorbij komen. En niet alleen het uitzicht is goed, ook de service. In de kamer staat een mand klaar met allemaal meisjes speelgoed en binnen no time is Mila getransformeerd in een klein prinsesje. Vlakbij onze kamer is een speeltuin en terwijl papa en mama op het terras van de kamer zitten, maakt Mila alweer vriendinnetjes met een ander Nederlands meisje.
De eerste gamedrive doen we om 17.00 uur. We hebben helaas al 2 dagen bewolking, dus de rit is behoorlijk koud aangezien we in een open jeep zitten. Gelukkig krijgen we een poncho die aan de binnenkant gevoerd is met fleece. Het park is groter dan we dachten en ondanks dat dit een park is met gekochte dieren, moeten we toch goed zoeken. Dat kan misschien ook komen doordat de dieren hier niet in grote getalen rondlopen. Ze hebben bijvoorbeeld maar 2 olifanten, 4 leeuwen, 3 neushoorns, 2 cheeta’s, 3 giraffen en wat buffels. De kudu’s en springbokken zijn uiteraard wel goed vertegenwoordigd, want dat is het voer voor de leeuwen en de cheeta’s. 😉 Doordat het park nog niet groot genoeg is zitten de leeuwen in een apart gedeelte. Als ze de leeuwen namelijk bij de rest van de dieren zouden zetten, zouden ze binnen no time door al hun wild heen zijn. De dieren zijn hier dus wel wild en moeten zelf zorgen voor hun eten, dat maakt het toch wat leuker. 

Tijdens onze tocht spot Michel nog een cheeta, super gaaf! De gids had hem al 3 weken niet meer gezien. We hebben er een tijd naar staan kijken, want hij was op jacht. Helaas hadden de springbokken hem uiteindelijk door, dus we hebben de cheeta niet in actie kunnen zien.

   
 

15 oktober 2015 | Garden Route Game Lodge Albertinia
Brrrr!!! Gisteravond hadden we het alleen maar koud tijdens de gamedrive, maar tijdens de rit in de ochtend regende het ook nog eens. Met dit weer hadden we toch wel het gevoel dat we gewoon in Nederland door de Beekse Bergen reden. Gelukkig zagen we nog wat giraffen en nijlpaarden en als afsluiter zagen we de 2 olifanten zwemmen in een meertje. Ondanks de regen toch wel leuk!

Rond 9.00 uur konden we aan het uitgebreide ontbijtbuffet, we komen hier niks te kort! Ook aan de kinderen wordt gedacht, zo kreeg Mila bij de Gamedrive al een leuk pakketje met kleurboek, stiften en een petje. Na het ontbijt was er de gelegenheid om naar het reptielenhuis te gaan, waar Mila 2 slangen en een schildpad heeft geaaid. Ze was totaal niet bang en als Michel haar niet had tegen gehouden was ze zo bij de krokodillen gestapt om die ook te aaien, haha!

In de middag begon het zonnetje gelukkig weer een beetje te schijnen en kon Mila weer lekker buiten spelen met haar Nederlandse vriendinnetje Mirthe. Aan het eind van de middag hebben we nog een spelletje Uno met elkaar gespeeld voor de openhaard in de lounge en vlak voordat we gingen eten zagen we vanuit ons terras nog de 3 neushoorns staan in het park. Iets wat niet vaak gebeurt zei een van de gidsen.

   
  

   

16 oktober 2015 | Hout Bay
Met een strak blauwe lucht rijden we weg vanuit Albertinia, het zonnetje schijnt weer! Het is zo’n 3 uur uur rijden naar Hout Bay, alweer onze laatste bestemming in dit mooie land. Via kronkel weggetjes komen we aan in Riverside Estates, een groot landhuis met kamers in Cape Dutch Manor stijl. We worden niet echt vriendelijk welkom geheten. Als Michel zijn naam zegt krijgt hij gelijk de reactie: ‘you pay now or you leave!’ Blijkbaar denkt deze meneer dat we nog niet hebben betaald, maar als ik de voucher van onze reisorganisatie laat zien pakt hij opeens de sleutel van onze kamer en wijst ons de weg. Het is een mooie kamer, maar we zijn toch iets teleurgesteld dat we een trap omhoog moeten en geen zitje hebben buiten onze kamer. We hadden gehoopt dat we onze laatste paar dagen in de avond buiten konden zitten terwijl Mila ligt te slapen.

Misschien komt het ook door het onvriendelijke welkom, maar we moeten dus even wennen. Mila daarentegen heeft uiteraard nergens last van en die heeft weer de tijd van haar leven. Er lopen hier namelijk wel 6 honden op het terrein, allemaal even lief en allemaal gek op kinderen. Terwijl Mila met de honden speelt komt de eigenaar een praatje maken, hij wil graag voor de komende dagen routes voor ons uit stippelen zodat we nog volop kunnen genieten van dit mooie land. Met een kaart, een uitgetekende route en heel veel informatie uitgelegd in het Zuid-Afrikaans gaan we terug naar onze kamer. Gelukkig! Ook hier zijn ze net zo vriendelijk als bij alle andere accommodaties waar we geweest zijn. Onze irritatie is weer verdwenen…

In de avond eten we bij de Dunes. Er waren ons 2 andere restaurants aangeraden, maar dit restaurant ligt aan de zee en is weer in het bezit van een fantastische speeltuin. Iets waar we natuurlijk ook rekening mee moeten houden deze vakantie. 😉

17 oktober 2015 | Kaap de Goede Hoop
Met de kaart op schoot gaan we op pad. We stoppen eerst bij de haven van Kalk Bay. Daar zijn net de boten binnen gekomen met de vangst van die dag en op kleedjes liggen de vissen uitgestald. Terwijl we het haventje inlopen struikelen we bijna over een grote zeeleeuw die daar op de kant op zijn gemak lijkt te zonnen. Al snel komen we erachter dat deze zeeleeuw met een rede op de kant zit. Zodra de mensen klaar zijn met het schoonmaken van een vis hobbelt hij de ‘schoonmaakkamer’ in en doet zich te goed aan alle restjes vis die zijn overgebleven. Geen wonder dat het beest zo groot is! In de haven zelf zwemmen ook nog wat zeeleeuwen, maar deze joekel is toch wel het grappigst om naar te kijken.
We rijden verder langs de kust en stoppen op verschillende plekken. Oa bij Boulders Beach, een stukje strand waar pinguïns te vinden zijn. Erg toeristisch, maar Mila vind die kleine beestjes erg grappig! In de middag lunchen we bij een restaurant met een fantastisch uitzicht op de zee. Daarna rijden we door naar Kaap de Goede Hoop. Helaas ook weer een ‘tourist trap’ vinden wij. Natuurlijk is het een super mooi uitzicht, maar wij vonden het uitzicht bij het restaurant net zo mooi en daar konden we tenminste ook nog heerlijk eten. Op de terugweg komen we nog wat bavianen tegen die op hun gemak op de weg zitten. Waar je ook naar toe gaat hier, er is overal wel wat ‘wildlife’ te spotten!

Via de Chapmans Peak Drive, een erg mooie kustroute, rijden we aan het eind van de middag Houtbay weer in. We geven Mila de keus, of nog even naar het strand of terug naar de hondjes. Ze kiest voor de hondjes. Wat nou walvissen en olifanten, de hondjes blijven het allerleukst! 

   

     

  

   

 

18 oktober 2015 | Kaapstad

We kunnen Kaapstad natuurlijk niet vergeten deze vakantie! Na alle mooie natuur, gaan we nu een dag de stad in. Het is vanaf onze plek ongeveer een half uur rijden, dus dat is goed te doen. We gaan eerst met de gondel naar de Tafelberg en na het ‘matige’ uitzicht van gisteren bij Kaap de Goede Hoop worden we hier verrast door het prachtige uitzicht over Kaapstad, de Twaalf Apostelen (bergen), Robbeneiland en de zee. Doordat het weer mee zit en de lucht strakblauw is kunnen we alles goed zien. We zijn het er over eens dat wij een afwisselend uitzicht toch het mooist vinden en dat heb je bij de Tafelberg zeker! 

Na de Tafelberg parkeren we de auto bij the Waterfront, een gezellige maar vooral ook erg toeristische plek bij de haven van Kaapstad. Via internet hebben we tickets geboekt voor een bezoek aan Robbeneiland en om 13.00 uur gaan we met de ferry er naar toe. Op het eiland krijg je eerst een tour met een bus over het eiland en daarna een rondleiding door de gevangenis van een ex-gevangene. De verhalen zijn indrukwekkend en het is erg bijzonder om hier te zijn. In totaal duurt alles zo’n 3 uur, iets te lang voor Mila, alhoewel ze zich weer keurig gedraagt. Daarom mag zij na de tour kiezen wat we gaan doen en zo belanden we met z’n drieën in een reuzenrad, haha!

   

  

 

19 oktober 2015 | Camps Bay

Het einde is helaas in zicht van deze super vakantie. Morgenavond vliegen we weer naar huis, dus vandaag genieten we nog even volop van het heerlijke weer. We rijden eerst naar het strand van Hout Bay, maar dat ziet er zo armoedig uit dat we besluiten om een stukje verder te rijden. Het volgende strand in Camps Bay ziet er een stuk gezelliger uit en de rest van de dag genieten we van de zon, de zee en elkaar!

   

 
20 oktober 2015 | Laatste dag

Helaas… Onze vakantie zit er weer op. Voordat we naar het vliegveld gaan, gaan we nog 1 keer naar het strand. We springen met Mila nog tig keer over de golven, we zoeken schelpen, zonnen op ons bedje en kijken naar de dolfijnen die toevallig in de baai zwemmen. Rond 15.00 uur rijden we naar het vliegveld en rond 19.30 uur vliegen we de lucht in. Yep, het zit er op… Maar wat een gave vakantie was dit! We hebben enorm genoten van de omgeving, de mooie natuur, de vriendelijke mensen, de dieren, de mooie accommodaties en de geweldige uitzichten. Het was weer een fijne reis met mooie herinneringen!